torsdag, mars 15, 2007

Undersköterskor i Motala kräver högre lön

Undersköterskor på anestesi- och operationsenheten på Motala lasarett har sämre betalt än sina kollegor i Norrköping och Linköping. Nu har de tröttnat.

I ett brev till landstingets personaldirektör Agneta Westerdahl kräver 19 undersköterskor inom anestesi- och operationscentrum i Motala lika lön för lika arbete.

Snittlönen i Motala motsvarar ingångslönen i Norrköping, säger Karin Gunninge, en av de kritiska undersköterskorna.

– Likvärdigt arbete ska värderas lika.

Lönerna inom vårt centrum skiljer sig ganska rejält, framför allt mellan östra och västra delen, skriver de. Vi får ofta höra att vi jobbar snabbt och effektivt. När ska det synas i våra lönekuvert?

– I flera år har vi inte fått gehör för den här kritiken, säger Karin Gunninge. Vi tycker att det är dags att det händer något. Vi bör få en extra pott.

Fackpampen Maj Karlsson visar sin tandlöshet när hon gnäller om att facket minsann "har framfört den här kritiken till arbetsgivaren vid flera tillfällen".

Sen påstår hon att problemet ligger i att facket inte fått rätt information av arbetsköparna för att kunna granska varje individs lön. För lönesättningen sker individuellt, utifrån bestämda kriterier plus en bedömning av hur arbetet utförs. Lösningen blir enligt Maj "att se till att det inte finns någon annan orsak som gör att lönerna skiljer sig åt". Oj vad dumt! Maj verkar inte förstå att just det här systemet med en massa indiviuella kriterier som uppmanar till rövslickeri och tävlan är själva roten till det onda.

"Det är inte bra om medlemmarna känner att lönerna är orättvisa och inte förstår hur de är satta" funderar Maj vidare. Nej för vist är det så att arbetarna inte "förstår" hur lönerna sätts. Allt är nog bara ett misförstånd... "Det är jätteviktigt att räta ut alla frågetecken". Så att vi förstår varandra. Att undersköterskorna förstår att de måste ha en skitlön och individuell lönesättning.

Vi får nu hoppas att undersköterskorna står på sig och kämpar till sig sin rättmätiga lön och slipper höra mer skitsnack från pamp Maj Karlsson.

Inga kommentarer: